Verbouwing herenhuis in Voorburg met ontwerp visie

Met nog minder dan 24 uur te gaan, is het alweer zes maanden geleden dat ik voor de laatste keer het internet ‘verrijkte’ met mijn geschrijf. De hoogste tijd dus voor een snelle update!

Andere prioriteiten
De reden voor het niet-bloggen is simpel; andere prioriteiten. Dat is een mooie manier om te zeggen dat je geen tijd vrij wilde maken. Wat slokte dan al die precious time op?

Veel freelance ontwerpen

Veel werk vooral. Er zijn weer veel mooie dingen gedaan voor oa. telecomreus T-Mobile, Delfts muziekfestival Westerpop, webshop bouwer Helder Marketing, de Mobiele Bierproeverij, partyverhuurservice en cateraar Jan de Kuijper, NIBC Bank en Personal Stylist Sharin, om maar wat klanten te noemen. Binnenkort wordt eindelijk het portfolio weer aangevuld met de mooie resultaten van alle noeste arbeid!

Nieuw huis!
Maar tussendoor zijn Janette en ik druk bezig geweest met het kopen van ons nieuwe huis annex werkruimte. Dat begon eind januari 2010 met de terloopse bezichting van een huis in Voorburg. Op 29 juli 2010 zaten we bij de notaris om het koopcontract te tekenen. Waar sommige mensen niet langer dan een maand nodig hebben om het hele koopproces van a tot z door te lopen, deden wij er ‘iets’ langer over, :)

Pakket van Eisen
Dat tragere proces leverde ons uiteindelijk wel een meer-dan-uitstekende prijs voor het bijzondere ‘klus-pand’ op. Want dat er veel aan het slecht onderhouden pand moet gebeuren, is overduidelijk. Daar bovenop hebben wij ook nog een waslijst met speciale eisen en wensen. Draagmuren moeten worden uitgebroken, een dakterras omgetoverd tot bad- en slaapkamer en als het nog binnen het budget past, graag ook nog een ruime uitbouw beneden.

Wonen én werken
Door het gebrek aan ruimte in ons appartement in Delft zijn we al eens eerder op zoek gegaan naar aparte atelier/ werkruimte. Wonen en werken scheiden heeft absoluut pluspunten.  Maar wonen combineren met werken doen Janette en ik beide al jaren naar tevredenheid. We doen feitelijk wat we ook zouden doen als we er géén geld mee zouden verdienen. En dat maakt dat privé en zakelijk snel in elkaar overvloeien.

Het nieuwe huis moest daarom naast woon- ook praktijk- en winkelruimte bieden, in de Randstad liggen, goed bereikbaar zijn en zeker geen nieuwbouw-huis zijn. Wonen én werken in hetzelfde karaktervolle pand met historie werd het doel.

Eindresultaat
We nemen met een dergelijke wensenlijst niet bepaald de gemakkelijke weg. Maar het zeer uitgebreide onderzoek en een volle ‘inspiratie’-map met allemaal uitgeknipte foto’s uit tijdschriften en boeken, zorgt er inmiddels voor dat we het eindresultaat goed op ons netvlies hebben staan.

Als we een dip hebben, bladeren we even door de map met inspiratie en dan weten we vaak direct weer waar we het voor doen.

Ontwerp visie
Zelfs een ‘ontwerp’-visie is in een vroeg stadium gedefinieerd; zoveel mogelijk ruimte en vooral ook licht creeren. Elke beslissing die we moeten maken, toetsen we aan deze visie. Dat maakt het maken van keuzes een stuk gemakkelijker en verzekert een eindresultaat dat ons bevalt.

Het huis zou een solide draagvlak voor mooie, creatieve ondernemingen moeten worden. Precies zoals een wit canvas werkt voor de kunst die het draagt. Het huis zou energie moeten geven, een lichte sfeer moeten hebben en onze overactieve brein tot rust moeten brengen.

Kernwoorden
Net als bij het grafisch ontwerpen zijn er in het begintraject een aantal kernwoorden verzameld. Modern, industrieel, wit, licht, ruimte, open, transparant en de combinatie met klassieke elementen.

Voorspoedig
Mooie woorden die de lat hoog leggen. Janette en ik hebben beide geen ervaring met een dergelijk groot bouwproject. Maar de ervaring met internetprojecten, helder blijven nadenken, open staan voor tips en vooral de inspiratie hoog houden, maakt dat het vooralsnog voorspoedig verloopt.

Het voornemen is er om via deze site zo af en toe een update te geven. Regelmatiger een nieuwe blogpost dus! Ook via Twitter (#groteverbouwing) zal ik proberen updates de wereld in te slingeren.

Foto’s
En de bak met foto’s, van de eerste bezichting tot en met de voortgang van de verbouwing, wordt regelmatig aangevuld op m’n Flickr.com fotopagina: http://www.flickr.com/photos/michielnagtegaal/ – Neem af en toe een kijkje voor de laatste foto’s!

2 reacties | Reageer

2 reacties

  1. Op 05 augustus, 2010 om 22:55 u., schreef Sandy:

    Leuk stuk, Chiel! Het volgende stuk vind ik zo mooi gevonden:

    “Het huis zou een solide draagvlak voor mooie, creatieve ondernemingen moeten worden. Precies zoals een wit canvas werkt voor de kunst die het draagt. Het huis zou energie moeten geven, een lichte sfeer moeten hebben en onze overactieve brein tot rust moeten brengen.”

    Je zou meer moeten doen met schrijven! Anyway: ik ga je blog op de voet volgen!

  2. Op 12 januari, 2011 om 22:55 u., schreef Ed van den Bovenkamp:

    Hallo! Voor wat betreft de kunststof vloerafwerking, is die al reeds toegepast? Ik had al een bericht naar de architect gestuurd, vr gr.

Plaats een reactie

Met een * gemarkeerde invoervelden zijn nodig voor een goede verwerking

http://

MichielNagtegaal.nl is

…het persoonlijk weblog van freelance senior webdesigner, illustrator, grafisch vormgever en art director Michiel Nagtegaal over design, illustratie, spiritualiteit en andere dingen.

Michiel is beschikbaar voor design opdrachten

Bel : +31(0)6 43 49 1443 of
STUUR EEN E-MAIL >

Doorzoek het weblog

RSS feed van het weblog

Alle weblogartikelen meteen op uw eigen weblog of mobiel?

Follow me on twitter