Woordkaas.nl – Nieuwe Nederlandse woorden door Meulman en Luycx

Woordkaas.nl - Selectie nieuwe Nederlandse woorden die past in de verbale traditie van Koten & De Bie en Opperlans

Hilarisch en fantastisch, dat goochelen met de Nederlandse taal! Hou ik van! De website Woordkaas.nl werd, net als mijn eerdere post over de New Yorkse ‘bubbles’ van Ji Lee gevonden in de vijfde editie van designblad Items maar onderstaande kon ik hier gewoon niet onvermeld laten.

Wat dacht je van geniale taalvondsten als: ‘Frans Anders. Niet alleen de voornaam is anders’, ‘Hans van Oranje. Alleen de achternaam is voornaam’, ‘Explositie’, ‘Gebroken Pools’, ‘Beter opgeruimd dan netjes’, ‘Geef flitser de ruimte’ en ‘Kami kaasje’.

Het is woordkaas. Een selectie nieuwe Nederlandse woorden die past in de traditie van Van Kooten en De Bie en Opperlans, ook wel ‘recreataal’ genoemd. Het idee is van graffiti-kunstenaar, creative director, grafisch ontwerper, kalligraaf en letter/woordfan Niels ‘Shoe’ Meulman (waarover ik ook al eerder heb geblogd: “Calligraffiti van Niels ‘Shoe’ Meulman“) en betekenisfan en copywriter Joep Luycx (Buro Van Ons).

Vlak nadat ze elkaar leerden kennen bij reclamebureau FHV/BBDO was Luycx jarig. Hij kreeg van Meulman een taalconstructie cadeau: ‘Het omgekeerde van een waarheid is ook waar’. Het werd de start van een acht jaar lang durende sms-dialoog. Meulman en Luycx selecteerden uit de honderden woorden die ze elkaar in die tijd sms’ten de beste voor de Woordkaas website.

“In een woord zitten vaak zoveel betekenissen: een grap, een verwijzing, een spitsvondigheid, associaties. Taal is er enerzijds om dingen te structureren, anderzijds is het spel met woorden een soort paralelle wereld die zich gedraagt als een pretpark of een doolhof” vertelt Luycx. Er staan nu 280 woorden op Woordkaas.nl, ingedeeld in categorieĆ«n. Bezoekers worden uitgenodigd om hun eigen woordkaas toe te voegen. Wellicht komt er een prijsvraag voor de beste inzendingen.

Persoonlijk kan ik hier altijd helemaal ‘blij van woorden’, :) Het maakt het lezen zoveel leuker, minder serieus en zet bovendien aan tot denken! Het is erg knap van Niels Meulman dat hij taal en beeld in zijn creatieve uitingen zo goed weet te combineren. Ook ik zou meer met taal willen doen. Had het daar laatst, tijdens een gezellig etentje, nog met LOI copywriter / fotografe en ‘schoonzus’ Sandy van Tol over. Echter, ik wil mezelf behoeden voor een belangrijk risico van een dergelijke creatieve combinatie, namelijk om beide zaken maar half te doen.

2 reacties | Reageer

2 reacties

  1. Op 13 september, 2008 om 14:02 u., schreef sandy:

    Haha, inderdaad erg leuk, die woordvondsten! Hou ik ook wel van! Nog een voorbeeld van zo’n woord is ‘voetbalchique’ als in: “dat interieur van hen is echt voetbalchique!” Met andere woorden: ordinair chique… Begrijp je? Het grappige is dat iedereen wel eens bepaalde woorden verzint en dat die dan vervolgens vaak een eigen leven gaan leiden. En dan op een dag staan ze ineens in de Van Dale!

  2. Op 29 oktober, 2011 om 14:02 u., schreef Joost Henze:

    Vorig jaar schreef ik een klachten mail naar Ziggo en omdat het al de 7e keer was gebruikte ik toen het woord “dislectuelen”, dacht dat ik een bestaand woord neerschreef, maar dat bleek niet het geval. Eigenlijk vind ik het zelf wel een goed woord.

Plaats een reactie

Met een * gemarkeerde invoervelden zijn nodig voor een goede verwerking

http://

MichielNagtegaal.nl is

…het persoonlijk weblog van freelance senior webdesigner, illustrator, grafisch vormgever en art director Michiel Nagtegaal over design, illustratie, spiritualiteit en andere dingen.

Michiel is beschikbaar voor design opdrachten

Bel : +31(0)6 43 49 1443 of
STUUR EEN E-MAIL >

Doorzoek het weblog

RSS feed van het weblog

Alle weblogartikelen meteen op uw eigen weblog of mobiel?

Follow me on twitter