Slimstop detoxen met een winters sapdieet op Terschelling

Michiel_Nagtegaal_Weblog_Slimstop_detox_sapvasten_sapkuur

Briljante voornemens poppen bij mij niet alleen op als iedereen op 31 december om 24.00u de glazen champagne tegen elkaar tikt. Ik heb het hele jaar door wilde plannen!

Incubatietijd
Om te voorkomen dat ik als een kip zonder kop elk plan direct ga uitvoeren (dat laat ik graag aan de politiek over), heb ik lang geleden al een soort ‘incubatie-periode’ voor elk wild idee ingesteld. Drie weken lang doe ik niks met Het Plan. Als ik na drie weken nog steeds een verhoogd adrenaline-peil krijg van Het Idee, ga ik voorzichtig nadenken over de uitvoering. Werkt prima! Het is een effectieve manier om jezelf te beschermen tegen al teveel impulsiviteit.

Schoonmaakbeurt
Zo ook met het ‘Detox’-Plan. De wilde feesten van vroeger en perioden waarin ik ‘niet bepaald’ gezond at en dronk, moeten ongetwijfeld hun sporen in mijn lichaam hebben achtergelaten. Wat is er dan beter dan detoxen / ontgiften / ontslakken / sapvasten of -kuren? Het leek ons een goed idee om je lichaam ook eens aan de binnenkant een schoonmaakbeurt te geven. Daar zijn een aantal uitstekende mogelijkheden voor.

Optie 1 – Een Sapvast-do-it-yourself-pakket
Twee keer eerder kocht ik bij een reformwinkel een do-it-yourself-sapvast-pakket. Met slechts een matig resultaat. Het doet meer nog dan Optie 2 een stevig beroep op je discipline.

Optie 2 – Buiten-de-deur-sapvasten
Je kunt ook buiten de deur sapvasten. Noem het een detox-’vakantie’. Bijvoorbeeld bij SlimStop kuurvakanties op Terschelling, bij Kuuroord De Schouw in Zeeland, in zonnig Portugal, of in Azië.

Vier sterren Hotel Schylge
Mogelijk door het woord ‘vakantie’ in de naam en omdat de Slimstop kuurvakanties een wat relaxtere en ook minder zweverige uitstraling dan die van De Schouw in Zeeland hebben, boekten we via Slimstop in december 2009 een vijf dagen durende kuurvakantie. Met een luxe verblijf in het vier sterren Superieur First Class Hotel Schylge op Waddeneiland Terschelling.

Voor de relativering
Even relativeren; voor hetzelfde geld zit je duizenden zonnige kilometers verder in een luxe resort in Mexico. All-inclusive. Ik herhaal: all-inclusive. Dus met onbeperkt eten en drinken, warme zon, warme zee en hoge palmen.

Wij daarentegen kozen bewust om te betalen voor vijf vruchten- of groentensappen per dag, op een zo goed als uitgestorven, koud en winderig Waddeneiland. Maar dan wél weer met gratis ontspannende massages, spierrekkende yoga-les, koude boswandeling incl. vriendelijke boswachter en warme thee. Veel thee. Sterrenmix thee. Gember thee. Groene thee. En koud water. Veel water! Ons werden drie 75cl. flessen water per dag geadviseerd.

Zeer gezellig
Hoewel je het tegendeel zou verwachten, blijkt het gebrek aan vast voedsel tijdens zo’n kuurweek geenszins de gezelligheid te kunnen ondermijnen. Integendeel, sapvasten en detoxen schept een band! De gesprekken aan tafel gaan meer dan eens over lekker eten en drinken. Ironisch genoeg schijnen er altijd veel recepten te worden uitgewisseld tijdens zo’n sapkuur week. Wij hebben zelfs ‘s avonds nog een bowlingbaan bijgeboekt en ook het kaartspel Toepen was hilarisch!

Mooi gedekte tafel
Vijf keer per dag staat er in een speciaal voor de sapkuurders afgehuurde ruimte een mooi gedekte tafel klaar. Geheel vrijblijvend uiteraard. In de bar van het hotel. Met de halfvolle flessen drank in het rek. Niet dat ik alcoholist ben maar na 15 sapjes, 9 flessen water en 4 thermoskannen thee doe je veel om alleen al aan een Bacardi Cola te mogen ruiken, :).

Dagindeling
We hebben ons gelukkig prima kunnen beheersen. Vijf keer per dag is namelijk een prima verdeling. En met veel bewegen gaat de tijd lekker snel. Bovendien is rustig bewegen goed voor het ontgiften van je lichaam. Lig je namelijk de hele dag te luieren op bed, dan blijven de gifstoffen waar ze zitten. Bij beweging komen ze los. En dat is de bedoeling.

Elke dag, om 08.30u stond er voor ons een glas water met een klein beetje citroensap klaar. Dat citroensap reinigt en verkleint de maag. Dan, om 09.00u startte het uurtje aangepaste Yoga-oefeningen. Aangepast, want zonder vast voedsel ben je niet tot alle bewegingen in staat. Om 10.00u kregen we vervolgens een vruchtensapje. Mijn favoriet: jus d’orange! Een half uurtje lepelen en slurpen later was het vaak tijd voor een frisse buitenwandeling. In de zomer en met beter weer zou er ook gefietst kunnen worden maar met gladde wegen en centimeters sneeuw bleek wandelen toch een betere keus.

Als je dan, prettig vermoeid weer terugkwam in de Detox-bar, stond er alweer een vruchten- of groentensapje klaar. Met een lepeltje. Want als je lepelt denkt je geest dat ‘de maaltijd’ langer duurt. Van 12.00u tot 15.00u mocht je zelf bepalen wat je deed. Of dat nu zwemmen in het overdekte zwembad, sauna, Turks Stoombad, massage of gewoon relaxen op je hotelkamer was.

Om 15.00u stond er dan weer een grandioze groentensap (bijv. paprika, courgette of wortelsap) klaar. Na dit feestmaal kon er nog een wandeling naar het dorp of een fietstocht worden gedaan. Ook stonden veel ontspannende massages in de middag gepland. Om 18.00u waren er dan vaak maar liefst twee sapjes per persoon. Waarbij het wat zoetere wortelsap als een ‘toetje’ wordt gezien.

Zeker goed te doen
Al met al was het goed te doen. Zeker er vooral als je de week ervoor al de aanwijzingen voor het afbouwen goed hebt opgevolgd. Wij zijn bijvoorbeeld een week van te voren gestopt met vlees, alcohol, koffie, zuivel en suiker en op laatste dag zelfs met al het vaste voedsel. En dat maakt de overgang veel soepeler. Een verwachte energieboost heb ik gemist. Wél is bekend dat Dag 3 vaak een dipdag is voor veel deelnemers. Daarna verdwijnt het zeurende hongergevoel meer en meer naar de achtergrond.

Janette voelde zich woensdagochtend duidelijk niet lekker. Het schijnt er bij te horen. Gelukkig heb ik de hele week nergens echt last van gehad.

Slimstop sapkuren
Slimstop kuurvakanties regelt en begeleidt het sapvasten op een goede manier. Elke vraag over voeding en de kuur kunnen ze goed beantwoorden. De yogalessen waren leuk om te doen en de boswandeling met uitgebreide toelichting van de boswachter is zeker een aanrader!

Laatste dag
Wij zijn zelf op vrijdagochtend al vertrokken. Met name omdat we onze auto voor een reparatie met Bovag-garantie nog bij een garage in Groningen moesten langsbrengen. De overtochten naar Harlingen zijn natuurlijk aan beperkte tijden gebonden, zeker in de winter. Er is bovendien nogal een verschil of je de snelboot of de grotere (maar ook langzamere) reguliere veerboot neemt.

Hotelovernachting in Leeuwarden
We hebben de week vakantie nog verlengd (of afgesloten) met een lekkere hotelovernachting in Grand Hotel Post-Plaza in Leeuwarden, waar we in Grand Café De Walrus ook voorzichtig onze eerste lichte lunch en diner weer hebben genuttigd en meteen ook maar een Tivoli bioscoopje hebben gepakt. Vooral Grand Café De Walrus is vanwege de superlekkere lunch van harte aan te bevelen!

Nog een keer?
Regelmatig hebben we onszelf afgevraagd of we snel weer zouden gaan detoxen. Volgend jaar bijvoorbeeld. Tijdens de kuurweek waren we van mening dat een eerstvolgende keer over vijf jaar méér dan vroeg genoeg zou zijn. Maar het idee om jezelf van binnenuit leeg te maken, helemaal schoon te maken spreekt me nog steeds erg aan.

Hoewel een frisse winterwandeling over een breed, verlaten strand op een Terschelling begin januari zeker niet verkeerd is, is het ook wel erg comfortabel om te sapkuren in de zomer. Of in ieder geval op een zomerse (buitenlandse) locatie. Die zon op je huid maakt veel goed. Wie weet.

Een sapkuur bij Slimstop kunnen we in ieder geval zeker aanraden!

4 reacties | Reageer

4 reacties

 1. Op 05 oktober, 2010 om 21:41 u., schreef Roy Bollerman:

  Beste Michiel,
  Wat een leuk en positief verhaal.
  Mocht je in het voorjaar zomer of najaar eens willen sappen op het mooie eiland Kreta of in Turkije dan ben je hierbij van harte uitgenodigd.
  Neem eens een kijkje op onze website, en boek met korting jullie sapvakantie voor volgend jaar.
  Met vriendelijke groet,
  Roy Bollerman

 2. Op 26 september, 2011 om 21:41 u., schreef c4sp3r:

  klinkt als een mooie detox-ervaring!

 3. Op 19 oktober, 2011 om 21:41 u., schreef Karen:

  Mooi verhaal. Warmte is inderdaad wel aangenaam tijdens een vastenkuur. Bij ons in Portugal ben je ook van harte welkom!

 4. Op 23 juni, 2012 om 21:41 u., schreef Anna:

  Mijn ervaring met Slimstop was niet goed en zo dacht onze hele groep erover. Terschelling is een geweldige locatie om te detoxen en het appartement in Boschrijck was ook zeer goed. De begeleiding van Slimstop liet echter zeer te wensen over. De eigenaresse van Slimstop doet alles zelf (sappen verzorgen, masseren, wandelen, fietsen etc.). Hierdoor wordt alles afgeraffeld en is er geen rust. Detoxen: ja, Terschelling: ja, Slimstop: nooit meer.

Plaats een reactie

Met een * gemarkeerde invoervelden zijn nodig voor een goede verwerking

http://

MichielNagtegaal.nl is

…het persoonlijk weblog van freelance senior webdesigner, illustrator, grafisch vormgever en art director Michiel Nagtegaal over design, illustratie, spiritualiteit en andere dingen.

Michiel is beschikbaar voor design opdrachten

Bel : +31(0)6 43 49 1443 of
STUUR EEN E-MAIL >

Doorzoek het weblog

RSS feed van het weblog

Alle weblogartikelen meteen op uw eigen weblog of mobiel?

Follow me on twitter