Groeiende huisstijlen en logo’s – redesign in 2009

Michiel_Nagtegaal_Design_Weblog_Brand_new

A growing network and enterprise dedicated to the progress of the graphic design profession and its practitioners, students and enthusiasts. Klinkt dat niet wonderschoon?

Bij het lezen van een dergelijke, ronkende tekst hoor je Queen Elizabeth het al langs haar hete aardappel statig voorlezen. Toch gaat het hier over UnderConsideration. Dit ‘New York based’ internetbedrijf is vijf jaar geleden gestart, in de Gouden Eeuw van de Blogs door designers Bryony Gomez-Palacio en Armin Vit.

Inmiddels heeft het duo een vijftal sites in de lucht gebracht. De sites zijn ‘onderdeel van de groeiende dialoog in design en de brede waardering ervan door het gebruik van internet’. Veel gepraat over iets dat je vooral zelf moet zien en ervaren, als je het mij vraagt. Toch hebben ze wel degelijk iets te melden.

Zo kreeg ik enkele dagen geleden Brand New door Jarno Dijkstra van HoofdletterJ in mijn mailbox gedumpd. Brand New is één van de sites uit de UnderConsideration stal. Het specifieke artikel voorziet in de schijnbaar onbedwingende behoefte van mensen om aan het eind van het jaar, als de geur van dennenaalden samen met de smaak van oliebollen de zintuigen prikkelt, lijstjes, jaaroverzichten en terugblikken te hebben.

Dit overzicht van 2008 vers en anders. Het toont het redesign van logo’s van grote merken, waaronder Pepsi, Xerox en Ford. Over smaak valt niet te twisten maar een scherpe discussie, onder het genot van een lekker glas wijn, over de kwaliteit van een nieuw logo is altijd zinvol.

Aanleiding voor het doorsturen van deze link één een goed voorbeeld van twijfelachtige verbetering is het Animal Planet logo. Hoewel het oude logo zeker toe was aan een opfrisbeurt, kan ik me ook zeker vinden in het commentaar op het nieuwe logo: ‘This logo is neither animal nor planet’. Doe de test en vervang de letters door andere en er wordt pijnlijk duidelijk dat het logo de plank misslaat. Bovendien is het logo in zijn communicatie afhankelijk van de groene kleur. Laat deze weg en het logo communiceert niets meer.

Een logo is een visuele vertaling van een merk en communiceert haar merkwaarden. Of dat bestaande of nieuwe zijn, is bij een redesign minder relevant. Wél bepalend zijn de leeftijd van het merk en of het inmiddels ‘geladen’ is. Deze specificaties bepalen ook de functie van het logo.

Letterlogo’s als die van Samsung en Apple maar ook de diverse cosmetica- en kledinglogo’s zijn een uitstekend voorbeeld van geladen logo’s. Ruimschoots geladen door merkwaarden bewijzen deze logo’s dat een unieke, en daardoor herkenbare uitstraling belangrijker is dan communicatie van dienst of product.

Wordt er bij een redesign voor een rigoreuze omschakeling in de vormen van het logo gekozen? Dan zul je het verlies aan herkenbaarheid moeten compenseren door opnieuw te vertellen welk product of dienst je vertegenwoordigd. In andere woorden: je bent opnieuw een kleuter waarvan de identiteit nog moet groeien.

Ook het jaar 2009 is nog jong en zonder identiteit. Hoe zou een logo voor het jaar 2008 eruit moeten zien? In ieder geval zou ik in een visuele terugblik op 2008 het uiteenklappen van de financiele zeepbel terug laten komen. Zeep is hier toepasselijk, want nodig om de vervuilde karaktertrek van meer uitgeven dan je hebt, schoon te maken.

Iets om in ‘consideration’ te nemen.

2 reacties | Reageer

2 reacties

 1. Op 08 januari, 2009 om 16:33 u., schreef Toni Massaar:

  Mooie post! Ik heb je bericht een beetje op mijn eigen blog omschreven. Uiteraard heb ik een linkie geplaatst naar je website. Kom je nog een bakkie halen? Ik hoor je wel!

  Groeten!

 2. Op 24 mei, 2009 om 16:33 u., schreef Michiel:

  Nieuwe reacties op dit artikel kunnen worden geplaatst op Designia.nl:

  http://www.designia.nl/weblog/new-best-worst-2008-design-identity/

  Bij voorbaat dank,
  Michiel Nagtegaal
  http://www.designia.nl

Plaats een reactie

Met een * gemarkeerde invoervelden zijn nodig voor een goede verwerking

http://

MichielNagtegaal.nl is

…het persoonlijk weblog van freelance senior webdesigner, illustrator, grafisch vormgever en art director Michiel Nagtegaal over design, illustratie, spiritualiteit en andere dingen.

Michiel is beschikbaar voor design opdrachten

Bel : +31(0)6 43 49 1443 of
STUUR EEN E-MAIL >

Doorzoek het weblog

RSS feed van het weblog

Alle weblogartikelen meteen op uw eigen weblog of mobiel?

Follow me on twitter