Kiva.org Crowdfunding / microkrediet ingezet voor een goed doel

Michiel_Nagtegaal_Weblog_Kiva_org_loans_charity_crowdfunding

Het is fijn als mensen elkaar helpen. Het is fijn als mensen samen ergens de schouders onder zetten. Samen iets goeds van de grond krijgen. Niet alleen in de niet-virtuele wereld. Ook online. Als je een beetje regelmatig online rondsurft, zal de term crowdsourcing je ongetwijfeld bekend in de oren klinken.

Crowdsourcing
Voor degenen waarbij er geen belletje gaat rinkelen, hier de definitie volgens Adformatie columnist Carl Mangold: “Crowdsourcing is het inzetten van je publiek als bron. Voor bijvoorbeeld het vergaren van kennis, het opdoen van nieuwe ideeën of als extra handjes voor je productie. Een crowdsourcer gaat dus buiten zijn organisatie op zoek naar dingen die je normaliter juist binnen je organisatie vindt.” (Bron: Carl Mangold).

Open Source
Het Open Source principe is in feite ook crowdsourcing. Mensen werken samen aan een project door de bronmaterialen te delen. En zonder daarvoor de standaard beloning in de vorm van geld of middelen te ontvangen. Geheel belangenloos is het echter niet. Want een goed eindresultaat is ook in het belang van de deelnemer, die in het geval van Open Source software-ontwikkeling ook vaak tegelijk gebruiker is.

Crowdfunding
De term crowdfunding is minder bekend. Het wordt ook wel mass funding of crowd financing genoemd. Vrij vertaald vanaf Wikipedia betekent het dat een groep mensen het benodige kapitaal voor een commerciële onderneming, of een sociaal project, bijeenbrengt. Crowdfunding wordt inmiddels regelmatig toegepast, vaak voor goede doelen. Hoewel het ingelegde geld dan niet als een simpele donatie wordt gezien. Het geld wordt een investering en de geldverstrekker wordt aandeelhouder in het project.

Kiva en microkrediet
Tijdens de Sinterklaasviering afgelopen jaar werd ik door Ronald van der Lingen getipt over Kiva. Kiva.org is een organisatie die crowdfunding gebruikt om microkredieten te bekostigen waarmee ondernemende mensen in arme landen hun business kunnen opstarten, continueren of verder uitbreiden. We kwamen op het onderwerp door de fantastische jaarlijkse Serious Request actie van radiostation 3FM. Afgelopen jaar haalden ze maar liefst € 7.113.447 op voor de strijd tegen malaria.

Slechts 10 procent van donaties komt bij hulpbehoevenden terecht
De vraag die telkens bij dit soort inzamelingsacties oppopt, is die over de bestemming en besteding van het ingezamelde geld. Eerder al hoorde ik bijvoorbeeld dat 90 eurocent van elke gedoneerde euro wordt besteedt aan het in stand houden van de goede doelen-organisatie. Slechts 10 eurocent zou direct terecht komen bij de mensen die de hulp nodig hebben. Ik kan niet beoordelen of dat ook echt zo is maar het zette mij wel aan het denken.

Duidelijk is wel dat mensen in arme landen vaak meer behoefte hebben aan kennis en mogelijkheden om zélf iets op te bouwen. In plaats van levering van kant-en-klare spullen of geld. Stimulering van de lokale economie heeft, zeker op de lange termijn, meer effect dan dure goederen. Die in dergelijke landen soms niet eens in de juiste handen vallen.

Kiva.org lijkt een positieve uitzondering
Bij Kiva.org kan een arme ondernemer in een Derde Wereld-land op zijn/haar eigen manier worden geholpen. Met microkrediet. Doordat meerdere microleningen (minimaal €25,-) van mensen over de hele wereld samen een flink bedrag vormen, kan een arme ondernemer zelf de benodigde spullen kopen om de onderneming uit te breiden.

Je kunt natuurlijk zelf bepalen in welke persoon je wilt investeren. Het geleende geld krijg je zeker terug. Ook wordt er helder gecommuniceerd wat er precies met het geld wordt gedaan en wanneer het terugbetaald wordt.

Esi uit Ghana
Ik heb inmiddels €75,- gedoneerd aan een 27-jaar oude, gescheiden Ghanese vrouw (Esi) met twee schoolgaande kinderen:
Esi is twenty-seven years old. She is divorced and has given birth to two children who are both in school. She lives with her children in a rented apartment in a fishing community in the central region of Ghana. Esi works hard to be able to provide for her family. She is a food vendor. She buys bags of maize from nearby farming communities and prepares and sells kenkey (fermented corn and cassava dough, wrapped in corn or banana leaves) with fried fish which she sells on a table by the roadside. Esi has been in business for over ten years and wants a loan to procure bags of maize and other ingredients in bulk to expand her business.“.

Ik ben heel enthousiast over deze manier van het steunen van Goede Doelen omdat je nu weet waar je je geld in investeert en dat de kans groot is dat het op een goede manier wordt gebruikt. Lees hier meer over Kiva.

1 reactie | Reageer

1 reactie

 1. Op 12 januari, 2010 om 20:47 u., schreef Annie Manders:

  Beste Michiel Nagtegaal,
  Het is goed om enthousiast te zijn over goede doelen. Maar met betrekking tot microkredieten moet je wel voorzichtig zijn. Misschien is het goed om eerst te onderzoeken hoeveel rente deze mevrouw moet betalen. Omdat KIVA via lokale banken leningen verstrekt en niet rechtstreeks aan individuelen kunnen die rentepercentages soms wel oplopen tot 35 à 30 procent.
  Lees ook eens deze stukjes over microkrediet:
  http://www.rnw.nl/nl/nederlands/article/ghanees-succes-kuilen-de-modder
  http://www.rnw.nl/nl/nederlands/article/de-enige-oplossing-zelfmoord

  In afwachting van uw reactie en met vriendelijke groet,
  Annie Manders

Plaats een reactie

Met een * gemarkeerde invoervelden zijn nodig voor een goede verwerking

http://

MichielNagtegaal.nl is

…het persoonlijk weblog van freelance senior webdesigner, illustrator, grafisch vormgever en art director Michiel Nagtegaal over design, illustratie, spiritualiteit en andere dingen.

Michiel is beschikbaar voor design opdrachten

Bel : +31(0)6 43 49 1443 of
STUUR EEN E-MAIL >

Doorzoek het weblog

RSS feed van het weblog

Alle weblogartikelen meteen op uw eigen weblog of mobiel?

Follow me on twitter