Iedereen praat, maar slechts weinigen luisteren echt

Michiel_Nagtegaal_Design_Weblog_Gehoor_luisteren

Wat is dat toch? Waarom praat iedereen zo graag over zichzelf en interesseert het sommige mensen geen kont wat andere mensen beweegt? Voor de goede orde, dit is oprechte verbazing en zeker géén veroordeling of superfrustratie van mijn kant.

Het was altijd wel een ding van me. Dat ik me bewust ben van het feit dat sommige mensen energie lijken ‘af te snoepen’ van anderen. Maar sinds het behalen van mijn Reiki-master graad en Tera Mai 1-inwijding enige tijd geleden, lijkt het me des te meer op te vallen.

Misschien ken je het wel. Vrolijk lachend stap je ergens binnen en binnen vijf minuten zijn de aandelen van je humeur gekelderd en zeker de helft minder waard geworden. Het bewust inbrengen van enige positiviteit door het plaatsen van positieve opmerkingen, lijkt op zo’n moment nauwelijks effect te hebben. Kredietcrisis is zo’n onderwerp. Sommige mensen lijken een egoboost te krijgen van het vertellen van doomscenario’s.

Ook het tegenovergestelde heb ik wel meegemaakt! Dat ik ‘s ochtends helemaal ‘zen’ was, met relaxte muziek aan en warme zonnestralen van buiten. Met katten in de vensterbank die met toegeknepen ogen, helemaal Feng Shui liggen weg te bakken. Vervolgens komt het geplande bezoek van meerdere personen de kamer binnen, en binnen no-time stormt en kolkt de energie als een tornado door het huis.

Aandacht is ook energie. Geef iets aandacht en het groeit. Dat waar jij je aandacht op richt, zal meer worden.

Klinkt zweverig maar ik weet het zeker. Volgens mij geldt hetzelfde met aandacht voor andere mensen. In gesprekken kunnen mensen soms, ook als het een heel rustig gesprek is, alle energie bij je wegnemen. Of juist zo erg versterken dat je even later stuiterend van inspiratie buiten staat, :)

Door relaxed met iemand te praten en vooral ook mee te gaan in zijn/haar verhaal, kun je iemand (on)bewust een boost geven. Vooral dat oprecht luisteren naar iemand en ook doorgaan op wat diegene vertelt, kan heel positief werken. Twee mensen die wel tegen elkaar maar niet mét elkaar praten, zullen er weinig mee opschieten.

Maar hoe vaak hoor je niet dat iemand na een emotioneel gesprek zich stukken beter voelde? Of dat antwoorden op vragen vanzelf kwamen bij degene die praatte? Een goed gesprek gaat ook heel soepel, over en weer.

Niet alle gesprekken gaan soepel over en weer. Met sommige mensen heb je gesprekken die alleen maar energie kosten, simpelweg omdat degene met wie je praat alléén maar over zichzelf praat. Of complimenten vraagt. Of op een andere manier alle aandacht nodig heeft.

De wereld zou nog veel mooier zijn, als iedereen wat meer oprecht naar elkaar zou luisteren, :) Daarom die oprechte verbazing van mij. Er zijn zoveel mooie verhalen en interessante mensen op deze aarde.

Neem een weblog als je persé je verhaal kwijt wil, ;)

11 reacties | Reageer

11 reacties

 1. Op 16 februari, 2009 om 14:27 u., schreef Sandy:

  Ja, jammer is dat he. Luisteren naar elkaar is zo belangrijk.
  Hoop alleen niet dat wij diegenen waren die jullie rust hebben verstoord, zaterdagmorgen… ;-)

  Groetjes,
  Sandy

 2. Op 16 februari, 2009 om 14:27 u., schreef Michiel:

  Ey Sandy,

  Thanks voor je reactie! Via m’n Hyves pagina (waar de blogposts, zonder de comments, ook worden getoond) zijn er ook wat mensen die hebben gereageerd.
  Blijkbaar is het ding toch voor velen herkenbaar.

  En als er mensen zijn die zich niet aangesproken hoeven te voelen door bovenstaand artikel, dan zijn jullie het wel! Jullie lijken ook vaak meer te geven dan te nemen.

  Maar alle energie bij jezelf houden, is volgens mij ook niet de oplossing.

 3. Op 16 februari, 2009 om 14:27 u., schreef Molenwijk:

  Een goed “Food for thought” artikel, na het lezen toch even een kort momentje van bezinning genomen, thnx… :o)

 4. Op 16 februari, 2009 om 14:27 u., schreef Michiel:

  Hi Marc,

  Eerder gaf je aan dat je blogs wel las, maar niet de behoefte had om te reageren. Je blijft me positief verbazen!

  Thanks voor je reactie en top dat ik toch een kort moment van bezinning bij je heb mogen veroorzaken, :)

 5. Op 16 februari, 2009 om 14:27 u., schreef Molenwijk:

  Ach ja…. ben een trouwe fan van zowel jou blog als die van Toni, maar klopt… ben nooit zo’n blog poster …. pooster, poster (??)… hmmm.. naja reaguurder dan maar…

 6. Op 20 februari, 2009 om 14:27 u., schreef Mark:

  Luisteren kost meer energie dan praten.

 7. Op 01 maart, 2009 om 14:27 u., schreef Toni:

  … wordt er stil van … Misschien nu een goed tijdstip te luisteren. Leuker nog om tijdens het luisteren naar jibberish te kijken of mensen die praten om te praten ook nog écht iets zinnigs te melden hebben. Ik ben de laatste tijd (na mijn master inwijding) veel creatiever geworden en luister ook veel meer dan ik deed. Niet dat ik nog steeds geen spraakwaterval ben hoor, maar we moeten wel onszelf blijven hé? Dan heb ik iig een goed excuus! :)

 8. Op 22 juni, 2009 om 14:27 u., schreef Anita:

  Zo waar! Ik verbaas me er ook regelmatig over hoe egocentrisch (bewust of onbewust?( mensen kunnen zijn. Er zijn mensen die je “opladen” met heerlijke, positiviteit en de zogenaamde “energie-slurpers”. Die zuigen je helemaal leeg.
  De laatste ga ik dan ook zeker uit de weg!
  Leuke site heb je trouwens!!

 9. Op 04 augustus, 2010 om 14:27 u., schreef Senor Huizman:

  Grappige en zeer herkenbare conclusie giw! Want wat ik in de afgelopen jaren gemerkt hebt is dat heel veel mensen in mijn omgeving t druk hebben met druk zijn. In feite in n modus zitten die ervoor zorgt dat ze worden geleefd ipv dat ze bewust zijn van HOE ze zelf in t leven staan. Vergelijk t met n werkbij. Doen zonder denken. En juist deze mensen zijn t, als je in staat bent om ze rustig te krijgen/ te treffen in n rustig moment, dat ze dat moment aangrijpen om dan naar zichzelf te kijken en dat gelijk open en bloot willen delen met mensen waarvan zij voelen dat er oprechte interesse is. En ook dan zonder enig zelfbewustzijn n klaagzang laten ontstaan over weet ik niet wat allemaal! En de verantwoording van deze negatieve flow ligt in hun optiek niet bij de klagende werkbijen, zichzelf dus, maar bij jou, degene die er naar vraagt! Dus je wordt eigenlijk gestraft omdat je serieuze menselijke interesse toont in een ander! O_o Ik vraag me dan wel eens af of die mensen later, of uberhaupt ooit, n moment hebben dat ze echt naar zichzelf luisteren… Of, en daar ben ik bang voor, dat ze zich echt nooit bewust zijn van wat voor negatieve, ongezellige en ook egocentrisch persoon ze op zo’n moment zijn. Ik ben van mening dat iedereen wel eens zo’n dag of periode heeft, maar blijf er niet in hangen! Ben ineens wel nieuwsgierig hoe mensen naar mij kijken aangaande dit onderwerp omdat ik mezelf ook regelmatig bewust afsluit van mensen! :)

 10. Op 04 augustus, 2010 om 14:27 u., schreef Senor Huizman:

  Aanvullinkje/ acuut bovendrijvend hersenspinsel: mensen die volledig op zichzelf zijn, zijn vaak grappig genoeg niet in staat om afstand van zichzelf te nemen en eerlijk naar zichzelf te kijken. Nee, want die spiegel moet iemand anders hun aanreiken… Hoe ‘op zichzelf’ zijn die mensen dan eigenlijk echt?? :D

 11. Op 24 juli, 2011 om 14:27 u., schreef Elsbeth Rademaker:

  We hebben allemaal twee oren gekregen om te luisteren en een mond gekregen om te praten. Echt luisteren naar een ander is ook heel moeilijk. Ik betrap mij er zelf ook weleens op dat ik soms met ene half oor naar een ander luister, maar doe wel mijn best ervoor en probeer dan weer oprecht naar die ander te luisteren. Probeer te oefenen met luisteren. Kijk als je je er van bewust bent ben je al een heel eind op de goede weg vind ik.

Plaats een reactie

Met een * gemarkeerde invoervelden zijn nodig voor een goede verwerking

http://

MichielNagtegaal.nl is

…het persoonlijk weblog van freelance senior webdesigner, illustrator, grafisch vormgever en art director Michiel Nagtegaal over design, illustratie, spiritualiteit en andere dingen.

Michiel is beschikbaar voor design opdrachten

Bel : +31(0)6 43 49 1443 of
STUUR EEN E-MAIL >

Doorzoek het weblog

RSS feed van het weblog

Alle weblogartikelen meteen op uw eigen weblog of mobiel?

Follow me on twitter