Hoe schrijf je een goede design briefing?

Design briefing schrijven - Freelance Senior Grafisch Ontwerper Michiel Nagtegaal

Het afgelopen jaar was een goed jaar. Persoonlijk heb ik weinig gemerkt van de kredietcrisis. Misschien lag het aan mijn netwerk, goed portfolio of de goede vindbaarheid in zoekmachines maar alles liep lekker door.

Offerte aanvragen
Nu de donkere decembermaand voor de deur staat en de temperatuur weer daalt richting het nulpunt, stijgt het aantal offerte aanvragen voor het ontwerpen van een website, logo of het maken van een illustratie zelfs nog iets meer.

Het is opvallend dat recentelijk met name mensen buiten mijn normale netwerk mij weten te vinden. Lang niet alle opdrachten zijn  creatief even uitdagend maar hé, elke opdracht is een weg naar andere opdrachten! En dus interessant.

Briefing
Maar doordat het aantal aanvragen voor een prijs- en tijdinschatting stijgt, komt direct een belangrijk aspect in projectmanagement voor design en andere creatieve opdrachten prominent naar voren: de Briefing.

Het blijkt een lastig ding en dat snap ik ook wel. Als je nooit een grafisch ontwerp of webdesign laat maken, weet je als klant ook niet meteen weet waar je aan moet denken. Veel vragen van een ontwerper kunnen meestal goed worden beantwoord door samen rond de tafel te gaan zitten. Maar wat als je als opdrachtgever niet meteen een overleg wilt? Wat als je nog helemaal geen keuze hebt gemaakt voor een designer?

Een goede tekstuele briefing van de wensen, eisen en verwachte werkzaamheden kan dan helpen. Hieronder wordt uitgelegd waaraan een briefing zou kunnen voldoen.

Lees verder op het Designia weblog

2 reacties | Reageer

2 reacties

 1. Op 06 juni, 2012 om 23:44 u., schreef Kim:

  Dit linkt naar je portfolio? Weet nou niet waar een goede briefing aan moet voldoen, meneer de freelancer.

 2. Op 06 juni, 2012 om 23:44 u., schreef Michiel Nagtegaal:

  Hi Kim,

  Je hebt helemaal gelijk, :) De link verwijst naar een oud, niet meer online blog.
  Waarvoor excuses. Zodra er weer wat lucht in m’n planning zit, zal ik hier zeker naar kijken.

  Mvg,
  Michiel

Plaats een reactie

Met een * gemarkeerde invoervelden zijn nodig voor een goede verwerking

http://

MichielNagtegaal.nl is

…het persoonlijk weblog van freelance senior webdesigner, illustrator, grafisch vormgever en art director Michiel Nagtegaal over design, illustratie, spiritualiteit en andere dingen.

Michiel is beschikbaar voor design opdrachten

Bel : +31(0)6 43 49 1443 of
STUUR EEN E-MAIL >

Doorzoek het weblog

RSS feed van het weblog

Alle weblogartikelen meteen op uw eigen weblog of mobiel?

Follow me on twitter