Gedeelde inspiratie is halve inspiratie?

Michiel_Nagtegaal_Design_Weblog_Gedeelde_Inspiratie

Is het ouderwets of juist heel erg van deze tijd, om de schoonheid te kunnen zien van ‘inter’-net in zijn puurste vorm? Noem het idealisme maar het delen van kennis, en de daarop gebaseerde Open Source filosofie vind ik super. Ik ben ervan overtuigd dat op de korte termijn iemand met dezelfde kennis een concurrent kan zijn, maar op de lange termijn uiteindelijk iedereen profiteert.

Niet dat de Open Source filosofie me weerhoudt om commerciele software te gebruiken. Ik heb zelfs al eerder eens aangegeven, dat ik een dubbele moraal heb wat betreft het toepassen van de Open Source filosofie op mijn eigen creativiteit. Misschien is het gebruiken van, en (teveel?) betalen voor software anders dan vrij beschikbaar stellen van gemateraliseerde ideeën en producten van creativiteit?

Ok, to-the-point: het delen van interessante en vrij beschikbare informatie via een corporate blog zal ik altijd adviseren. Je etaleert gratis immers passie en vakgerelateerde betrokkenheid. Zo deelde Helder Marketing onlangs via hun weblog een interessante link naar meer gedeelde informatie in de vorm van de Photoshop tutorial site PSDTUTS.

PSDTuts is een interessante site, netjes opgemaakt in de overbekende Web 2.0 vormgeving. Het deelt inspiratie in de vorm van interviews met designers maar vooral ook kennis in de vorm van Photoshop tutorials. Niks mis mee dus en absoluut bezoek waard. Ze hebben zelfs een Photoshop Wiki met een zeer uitgebreide collectie links in de vorm van een Photoshop Website Directory naar andere Photoshop tutorial websites.

Bevriende en zelf benoemde ‘Creatieve Enthousiasteling’ Toni Massaar deelde vorige week een andere, zeker interessante site: Fontanel, met de lekker veelzeggende ondertitel ‘Art design & Web’. Duidelijk een ‘iets’ minder smalle nichemarkt als onderwerp dan PSDTuts maar dat zit de kwaliteit van de design links niet in de weg! Zoals bijvoorbeeld PrettyLoaded, een ‘preloader museum’ gemaakt door bureau Big Spaceship, met allerlei inspirerende Flash preloaders die bewijzen dat een Flash preloader helemaal niet saai hoeft te zijn.

Ook Jarno Dijkstra, gerespecteerd als Interaction Designer en Flash Developer onder pseudoniem Hoofletter J dropte op 9 januari een foeterende, maar bijzonder treffende mail in mijn mailbox. Jarno, pas op wat je mailt want alles wat je mailt kan en zal tegen je gebruikt kunnen worden, :) Ik ben het in ieder roerend met je eens:

Eneco energie iconen nieuwe huisstijl - corporate identity - energie ballen
Misschien kende je het VIBE weblog al, maar ik trof ‘m door mijn onvrede (jaja, het is er weer één waar Jarno-de-azijnpisser weer geen goed gevoel bij heeft :D) over de ENECO identiteit. Als vaste (verplichte..?) klant kreeg ik, na het lezen van de gedachte achter hun nieuwe huisstijl een tenenkrommend gevoel over de iconen die zij gebruiken. Ik snap en zie ook de “beweging” van energiedeeltjes (vooral uitstekend uitgewerkt op hun autobestickering en briefpostmateriaal) maar dit slaat echt de plank mis! Van beweging is geen sprake en de iconen zijn m.i. door een kleuter gemaakt. Zoontje van de art director misschien?! Geef ‘m een stempelkussen, snel! Hoe langer ik er naar kijk, hoe viezer ze eigenlijk worden.”

In het belang van het Algemeen Belang en ter ‘leering ende vermaek’ zou er meer moeten worden gedeeld. Inspiratie is een ongrijpbaar ding maar zoals met zoveel zaken, als je het niet hebt, mis je het pas en de opmerking ‘Gedeelde smart is halve smart’ gaat niet op voor inspiratie. Dus kom maar op met die inspirerende links!

1 reactie | Reageer

1 reactie

 1. Op 24 mei, 2009 om 14:38 u., schreef Michiel:

  Nieuwe reacties op dit artikel kunnen worden geplaatst op Designia.nl:

  http://www.designia.nl/weblog/gedeelde-inspiratie-is-halve-inspiratie/

  Bij voorbaat dank,
  Michiel Nagtegaal
  http://www.designia.nl

Plaats een reactie

Met een * gemarkeerde invoervelden zijn nodig voor een goede verwerking

http://

MichielNagtegaal.nl is

…het persoonlijk weblog van freelance senior webdesigner, illustrator, grafisch vormgever en art director Michiel Nagtegaal over design, illustratie, spiritualiteit en andere dingen.

Michiel is beschikbaar voor design opdrachten

Bel : +31(0)6 43 49 1443 of
STUUR EEN E-MAIL >

Doorzoek het weblog

RSS feed van het weblog

Alle weblogartikelen meteen op uw eigen weblog of mobiel?

Follow me on twitter