Zeven maanden Freelance Design bij Webstudio KPN ten einde

Michiel_Nagtegaal_Weblog_KPN

Afgelopen donderdag was voorlopig mijn laatste dag op de Haagse Webstudio van KPN.

Binnen de KPN huisstijl
In juni 2009 kreeg ik opnieuw de kans om mooie dingen te gaan doen voor KPN. Opnieuw want in 2008 werkte ik er ook al een aantal maanden. Het is er plezierig werken. De belangrijkste uitdaging ligt voornamelijk in het opzoeken van de grenzen binnen de KPN huisstijl. En, binnen een huisstijl die tot op detailniveau is vastgelegd, is het vaak schuiven met slechts enkele pixels.

Gelukkig heb ik in 2009 ook de kans gekregen om onderdeel te zijn van grotere KPN projecten, zoals het onlangs afgeronde redesign van de KPN.com website. Omdat bij zo’n nieuwe website nog niet alles vaststaat, wordt je uitgedaagd om met alle kennis en ervaring de juiste richting te vinden. Die creatieve vrijheid is met name leuk omdat je zaken vastlegd voor een lange tijd.

Personal Sim en Pink Ribbon
Naast het redesign traject was ook het maken van online doorvertalingen van offline ATL campagnes leuk om te doen. Print en online zijn wat design betreft natuurlijk niet altijd zo maar te matchen. De KPN acties voor de Pink Ribbon organisatie waren vooral motiverend vanwege het goede doel. De online doorvertaling van Generatie KPN – Personal Sim was interessant omdat de vele aandacht in andere media ervoor zorgt dat veel mensen jouw ontwerp online gebruiken.

Interessante andere opdrachten
Zeven maanden en twee keer een contractverlenging later vond ik het echter tijd worden om ook andere creatieve opdrachten op te pakken. Ik heb beleefd een contractverlenging geweigerd. Om écht verschil te kunnen maken bij een opdrachtgever als KPN, zul je als Freelance Designer toch minstens vier dagen per week moeten aanschuiven. Dat betekende dat ik de moeilijke keuze moest maken om andere interessante opdrachten te laten schieten. Of de klanten door te verwijzen naar collega freelance designers. Dat is nu voorbij.

Goede voornemens voor 2010
Voor 2010 staan er leuke dingen te doen. Vooral de situatie waarbij je zelf je eigen opdrachtgever bent, maakt me enthousiast. Mijn goede voornemens voor 2010 zijn simpel: méér dingen doen waar ik écht enthousiast over ben en alléén opdrachten aannemen die me maximale vrijheid geven.

Art Direction
Er is nog veel missiewerk te verrichten. Het gaat vaak mis bij de redenen om voor een bepaalde stijl of ontwerp te kiezen. Regematig komen klanten langs met een bepaalde stijl al in gedachten en de vraag wat ‘zoiets’ kost. Terwijl de gewenste stijl en uitstraling helemaal niet bij het product of de klant passen. Dat een mooi ontwerp goed werkt bij een ander bedrijf, hoeft niet te betekenen dat het design overal goed werkt.

1 reactie | Reageer

1 reactie

  1. Op 27 december, 2009 om 14:38 u., schreef 3djay:

    Good for you! :-) Lots of luck for 2010 and my wish for you is lots of inspiring challenges. :-)

Plaats een reactie

Met een * gemarkeerde invoervelden zijn nodig voor een goede verwerking

http://

MichielNagtegaal.nl is

…het persoonlijk weblog van freelance senior webdesigner, illustrator, grafisch vormgever en art director Michiel Nagtegaal over design, illustratie, spiritualiteit en andere dingen.

Michiel is beschikbaar voor design opdrachten

Bel : +31(0)6 43 49 1443 of
STUUR EEN E-MAIL >

Doorzoek het weblog

RSS feed van het weblog

Alle weblogartikelen meteen op uw eigen weblog of mobiel?

Follow me on twitter