Bedrukken van een t-shirt met je eigen ontwerp is niet nieuw meer

Michiel_Nagtegaal_Design_Weblog_Tshirt_shop_myCamisa

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Zo. Die inkopper staat alvast.

Daarom, al positief doordenkend op mijn vorige blogpost over bestrijding van de kredietcrisis door het cultiveren van creativiteit, bedacht ik me dat creativiteit ook al vóór de kredietcrisis een duidelijke trend in de maatschappij was. Niks nieuws onder de zon dus.

Veertig jaar geleden bepaalde een producent wat er op de markt kwam. Niet de consument. Fabrieken maakten alléén wat voor fabrieken het meest handige was. Logisch gevolg daarvan was dat de consument op de winkelschappen alleen die producten terugvond die fabrieken gemakkelijk konden maken. Oftewel: “Je mag elke auto uitkiezen als het maar een zwarte Volkswagen is.”. Lees hier meer over in het boek ‘Meatball Sundae’ van marketing guru Seth Godin.

Tegenwoordig gaat het anders. De consument wordt gevraagd waar hij behoefte aan heeft, of die behoefte wordt gecreëerd. Op basis van deze behoefte worden vervolgens de fabrieken ingericht. ‘Customizen’ is een duidelijk voorbeeld van maken waar behoefte aan is. Door steeds betere, goedkopere productietechnieken is het personaliseren van een product mogelijk geworden.

T-shirts zijn een ultiem voorbeeld van ‘customize your product’. Google eens op ‘T-shirts bedrukken‘ en voila, jouw creatieve brainfart ligt een kleine week later in je kledingkast. Er zijn bijzonder veel aanbieders in de markt van customizable t-shirts. Elke, zichzelf respecterende textieldrukkerij heeft inmiddels wel een website of webshop waar je jouw unieke creaties op textiel kunt flatsen.

Daarom was ik ook niet flabbergasted toen ik laatst een e-mail kreeg van Martin Pruim van MyCamisa. Mijn eerste indruk was dat dit de zoveelste goedkope ‘druk-je-eigen-ontwerp-op-een-slechte-kwaliteit-tshirt’ website was. Na wat heen en weer mailen met Martin bleek dat mee te vallen. Het is altijd goed om het verhaal achter een enthousiaste ondernemer te horen:

Allereerst, myCamisa is géén standaard t-shirt bedrukker, waar je je ontwerp kan insturen en hem vervolgens zelf kan kopen. Op myCamisa.nl geven wij onze leden de mogelijkheid om hun eigen gemaakte digitale ontwerpen in te sturen. Deze ontwerpen worden direct (na goedkeurig van de jury) op de website te koop gezet. Iedere keer dat het ontwerp verkocht wordt, verdient de ontwerper een bedrag van minimaal één euro.

Gedurende de eerste week kan er gestemd worden op het t-shirt ontwerp. Na die week gaat onze jury bepalen of het ontwerp een zogenaamde ‘topCamisa’ classificatie krijgt. Als dat het geval is gaat de ontwerper niet één maar twee euro per verkocht shirt verdienen.

MyCamisa is opgericht door Martin Pruim en Thomas Pruim. We zijn neven van elkaar. We zijn met de voorbereidingen ongeveer een half jaar bezig geweest. We hebben myCamisa opgericht omdat we allebij van het grafische vormgeven houden, maar vooral ook van ondernemen. Dit idee is een klein beetje uit Amerika komen overwaaien, maar natuurlijk wel met onze eigen aanpassingen eraan. Wij willen eerst in Nederland en België naam maken, en daarna de rest van de wereld veroveren, :)!

In America heb je namelijk wel bedrijven zoals bijvoorbeeld Threadless met ongeveer hetzelfde principe. Het feit is alleen, dat er daar vanuit honderden shirts een selectie gemaakt wordt, waarvan slechts enkele shirts te daadwerkelijk te koop komen te staan. Voor beginners zal er dus maar een zeer kleine kans zijn dat hun ontwerp daadwerkelijk te koop komt te staan.

Bij ons is dus in principe alles (wat niet discriminerend/pornografisch is) direct te koop. En iedereen kan er dus mee verdienen! Verder zijn er nog verschillende manieren om via de website geld te verdienen, door bijvoorbeeld andere leden aan te brengen.

Voor studenten en vormgevers kan dit dus leuk bijverdienen zijn in de avonduurtjes. Ook voor beginners zit er een duidelijke uitleg bij over wat de eisen en richtlijnen zijn.” aldus Martin Pruim.

Hoewel naar mijn idee de opbrengsten nog niet schokkend zijn, is het een interessant concept. Ik vermoed dat je ook niet moet verwachten om na twee maanden in een Porsche naar de supermarkt te kunnen rijden omdat je ranzig rijk bent geworden van die ene illustratie op dat t-shirt via myCamisa. Het is al lollig genoeg om te bedenken in welke situaties (en op welke plekken) het t-shirt met jouw illustratie terecht komt, :)

Ook de vormgeving van myCamisa zou wat mij betreft meer richting het hippe Threadless getrokken mogen worden, maar dat is persoonlijke smaak. De functionaliteit om een foto van jezelf met jouw myCamisa shirt aan naar de site te sturen, en de cadeaubonnen vind ik wel weer slim gevonden.

Ook was ik bijzonder geïnteresseerd in hun oplossing om aan deelnemende creatievelingen te bewijzen dat hun designs ook daadwerkelijk verkocht worden. Als shop zou je immers kunnen verkopen zonder de betrokken creatieveling uit te betalen. Dat bleken ze goed te hebben opgelost door een uitgebreide statistieken-systeem mét grafiek, in Flash.

Bij mijn eigen webshop Frisvers.nl met illustraties op canvasdoeken van verschillende illustratoren liep ik namelijk tegen dezelfde uitdaging aan. Ondanks allerlei fancy oplossingen, zal het altijd een kwestie van vertrouwen blijven. Natuurlijk heeft het geen enkele zin ermee te sjoemelen. Uiteindelijk werkt zoiets altijd in het nadeel van de shop.

Alles bijelkaar lijkt het dus een goed doordachte t-shirt shop te zijn en zeker het uitproberen waard. Om toch een enigszins evenwichtig beeld te schetsen van wat er momenteel aan T-shirts wordt verkocht, hieronder een beknopt overzicht. Feel free om missende, coole shirt-sites toe te voegen.

Digitransfer
http://www.digitransfer.info/
Zelfs je sneakers kun je hier pimpen!

Shirts and shit
http://www.shirtsandshit.nl/
Bijzonder stoere ontwerpen, moest me inhouden om mijn shirtcollectie niet verder aan te vullen! Bijvoorbeeld met het zeer stoere Zwitsal-shirt.

Spreadshirt
http://www.spreadshirt.net
Zelf een t-shirt webshop openen? Hier kan het. Ik heb hier ooit al eens interessante gesprekken gevoerd. Het opzetten van een eigen shirt shop staat hoog op mijn eigen 2do-list.

Threadless
http://www.threadless.com/
In zo’n overzicht als dit, kon ie natuurlijk niet ontbreken, :)

Vistaprint
http://www.vistaprint.nl
Ok, niet de mooiste site… Maar goed voor het overzicht. En ik wist niet eens dat de lelijke-visitekaartjes-drukkerij ook t-shirts deed?

Shirtcity
http://www.shirtcity.com
Goed alternatief voor Spreadshirt. Of andersom. Nette site van een redelijk grote, internationale organisatie als ik het goed heb.

5 reacties | Reageer

5 reacties

 1. Op 16 mei, 2009 om 1:04 u., schreef Maurice:

  Ik heb ooit een tshirt laten maken bij VistaPrint, erg slecht. Slechte kwaliteit, niet mooi bedrukt.

  BIj ShirtCity heb ik wel een goede ervaring, alleen de levering is wat traag voor de rest is de kwaliteit top !

 2. Op 31 juli, 2009 om 1:04 u., schreef Jeroen van Zwolle:

  ik heb weleens een bestelling geplaatst bij http://www.shirtsandshit.nl. Nou, shit was dat zeker!
  Eerst 3 weken op mijn bestelling moeten wachten en na ontvangst bleek er een vetvlek op het shirt te zitten.
  De ruilprocedure is om te huilen zo slecht. Ik bestel hier nooit meer iets!

 3. Op 21 december, 2009 om 1:04 u., schreef Marco Gerritsen:

  Er was inderdaad een tijd dat internet webshops nieuw waren, die tijd is nu voorbij. Er zijn 1000-en websites met nog meer t-shirts. En ik doe er sindskort ook aan mee op http://24-7.spreadshirt.nl en een aparte website voor sales http://24-7sale.spreadshirt.nl. Wat het belangrijkste verschil is van een site als Spreadshirt.nl en een site als hierboven en Threadless.com is de jurerende/beoordelende/veroordelende factor die de kwaliteit nog enigszins op peil houdt. Dit in tegenstelling tot websites als spreadshirt.net.
  Ik weet niet of je al een webshopje hebt maar het is zeker een aanrader. Het gaat niet zozeer om de verkoop, het werkt vooral therapeutisch ;)

  Met vriendelijke groeten,

  Marco Gerritsen

 4. Op 01 februari, 2011 om 1:04 u., schreef Shirtdrukker:

  Je kan ‘m ook laten drukken bij http://www.promosign.nl !

 5. Op 08 februari, 2011 om 1:04 u., schreef Nicolai:

  Ik laat hem altijd drukken bij http://www.shirtdrukker.nl

Plaats een reactie

Met een * gemarkeerde invoervelden zijn nodig voor een goede verwerking

http://

MichielNagtegaal.nl is

…het persoonlijk weblog van freelance senior webdesigner, illustrator, grafisch vormgever en art director Michiel Nagtegaal over design, illustratie, spiritualiteit en andere dingen.

Michiel is beschikbaar voor design opdrachten

Bel : +31(0)6 43 49 1443 of
STUUR EEN E-MAIL >

Doorzoek het weblog

RSS feed van het weblog

Alle weblogartikelen meteen op uw eigen weblog of mobiel?

Follow me on twitter