Atelier en werkruimte in kantoorpand gezocht maar niet gevonden

Michiel_Nagtegaal_Design_Blog_Atelierruimte_gezocht

Onze ondernemende plannen beginnen langzaam concretere vormen aan te nemen. Doordat Janette (stylist en blogger) momenteel luxueus veel tijd om handen heeft, wordt onze (toch al niet ruim bemeten) huiskamer omgetoverd tot een rommelig maar creatief atelier.

Huiskamer / atelier / opslagruimte
Allerlei producten (kussens, poefen, krukjes en knuffels) stapelen zich op. Binnenkort bieden we ze online te koop aan in een eigen webshop maar tot die tijd heeft onze huiskamer ook de functie van opslagruimte. De twee katten vinden het helemaal geweldig. Al het vilt en de touwtjes maken van de doorgaans netjes opgeruimde huiskamer één grote katten-speeltuin.

Er is dus behoefte aan meer ruimte. Véél ruimte. Voor opslag. Maar ook om in te ontwerpen. Momenteel heb ik zelf voldoende aan m’n laptop, beeldscherm en Wacom-tablet. Het huisje zal echter snel te klein zijn als ik straks ook het monster van mijn offline creativiteit los laat.

Gigantische kantooruimte te huur voor weinig
We zijn dus hard op zoek naar een geschikte werkruimte annex atelier buiten ons stulpje. Vandaar dat we gisteren gingen kijken in het enorme pand aan de Groenhovenstraat 2A in Den Haag. Het is in beheer van de anti-kraak organisatie Leegstandsbeheer die, zoals de naam al doet vermoeden, allerlei panden beschermt tegen anarchistische krakers. Het bewuste pand bleek door telecomreus Orange gebruikt te zijn als kantoor. Gigantische ruimtes, die gek genoeg allemaal voor dezelfde prijs zouden worden verhuurd: €175,- per maand, inclusief gas, water en licht. Exclusief internet en een telefoonaansluiting. Maar met hoge plafonds, mooie ramen waardoor veel licht mooie kunstwerken kan verlichten.

Het telefoontje dat eerder deze week volgde op ons mailtje naar Leegstandsbeheer maakte duidelijk dat er ruimtes van ong. 100 m2 beschikbaar zouden zijn voor de eerder genoemde huurprijs. Tijdens onze rondleiding door het pand bleek echter dat de meeste kamers kleiner zijn maar dat er ook een aantal zéér ruime kamers en zogenaamde kantoortuinen voor exact dezelfde prijs beschikbaar zijn. Interessant dus.

Gezond bedrijfsplan en verdienmodel
Het rondkijken bracht ons alleen weer aan het denken over de te nemen stappen. De behoefte aan ruimte is er al. Check! Maar een webshop die vrachtwagens met geld binnen brengt, laat nog even op zich wachten. Het is erg verleidelijk om in een vroeg stadium geld aan allerlei mooie en ruime faciliteiten uit te geven. Zodat je daarna alle ruimte hebt om creatief kunt zijn. En geld kunt gaan verdienen aan die ruime creativiteit. Toch leek het ons verstandiger eerst een gezonde business op te zetten. En daarna pas mooie ruime werkruimtes te gaan zoeken.

Voorlopig ligt onze focus dus op geld verdienen. Of eigenlijk op het ontwikkelen van een goed verdienmodel. Dat is heel gezond, lijkt me. De ‘werkruimte’/woonkamer is nu weliswaar beperkt maar wél aan huis. Vijf meter lopen. Geen reiskosten, maandhuur en extra kosten voor gas, water en licht. En het is niet zo dat we direct geld mislopen door deze beperkte ruimte.

Wel kijken niet kopen
Toch vond ik het bijzonder interessant om rond te kijken in zo’n pand. Om na te denken over een creatieve toekomst. Het is jammer voor de anti-kraak organisatie, die flink doordramde om een contract ter plekke ondertekend te krijgen maar wij blijven nog heel even zitten waar we zitten.

Atelier-ruimte gezocht
Dat betekent niet dat we geen atelier-ruimte meer zoeken! Integendeel! Als iemand een goede tip voor een mooie ruime atelier annex werkruimte heeft, dan houden we ons warm aanbevolen en zullen we zeker geïnteresseerd zijn.

1 reactie | Reageer

1 reactie

 1. Op 23 maart, 2011 om 9:11 u., schreef Herberg De Gekroonde Leeuw:

  Zag uw site en ik heb een schitterend pand te verkopen niet in de stad maar wel centraal 1uur rijden naar Amsterdam ook 1 uur rijden naar Groningen 1 uur rijden naar Utrecht
  Dus!
  Hierbij mijn tip.
  Hartelijke groet
  Jobje Messchaert

Plaats een reactie

Met een * gemarkeerde invoervelden zijn nodig voor een goede verwerking

http://

MichielNagtegaal.nl is

…het persoonlijk weblog van freelance senior webdesigner, illustrator, grafisch vormgever en art director Michiel Nagtegaal over design, illustratie, spiritualiteit en andere dingen.

Michiel is beschikbaar voor design opdrachten

Bel : +31(0)6 43 49 1443 of
STUUR EEN E-MAIL >

Doorzoek het weblog

RSS feed van het weblog

Alle weblogartikelen meteen op uw eigen weblog of mobiel?

Follow me on twitter