ArtSmart – Beeldbank zonder foto’s

ArtSmart - Beeldbank zonder foto’s

Onlangs viel het magazine Publish weer in mijn brievenbus. Net als het ontvangen van een bestelling via Bol.com voelt dit magazine altijd als een cadeautje. Dat je voor het cadeau zelf hebt betaald, doet vreemd genoeg weinig af aan dit gevoel.

Dit keer stond er naast vele andere artikelen (waarover meer op hun website) ook een artikel in over ArtSmart. ArtSmart is een online beeldbank maar dan zonder de ‘cheesy’ stockfoto’s. ArtSmart richt zich met name op illustraties en een kleiner deel bewerkte foto’s. Daar waar een stockfoto website als GettyImages.com zich voornamelijk richt op fotografie, zit ArtSmart meer in het artistiekere, illustratieve segment. Dat is hetzelfde segment als bijv. IStockPhoto.com maar als ik eerlijk ben, kan ArtSmart niet tippen aan de kwaliteit en database van IStockphoto.

Vergelijkbaar zijn de twee in het aanbieden van de mogelijkheid tot het uploaden van je eigen werk. Als illustrator kun je je eigen werk verkopen op de site. Van elke gedownloade illustratie krijg je vervolgens een klein bedrag. Dat kan bij IStockPhoto aardig oplopen als je ziet dat bepaalde afbeeldingen 2000 keer zijn gedownload. Uiteraard zijn er wel wat kwaliteitsnormen bij de beide sites en moet het beeld vrij zijn van rechten van derden.

Waar bij IstockPhoto het werk origineel is, is ArtSmart meer te vergelijken met een kringloopwinkel. Veel werk bij ArtSmart wordt na eerder gebruik door de maker via de site opnieuw opgeboden. Directeur hugo Bausch van de firma (zelf illustrator) vindt het zonde dat er met zijn illustraties na een opdracht weinig meer wordt gedaan.

Mijn nederige mening over ArtSmart is dat ze meer verschillend werk, meer werk met een iets commercieler karakter zouden kunnen aanbieden. Ook de site ziet er op dit moment niet uit. Het mag allemaal net iets gelikter en professioneler. Daardoor zouden ze beter de concurrentie met vergelijkbare sites aankunnen en een groter publiek aanspreken.

2 reacties | Reageer

2 reacties

 1. Op 07 september, 2008 om 14:11 u., schreef Hugo Bausch:

  Beste Michiel,

  Naar aanleiding van je artikel over ArtSmart kan ik je het volgende melden: de site gaat herzien worden om ArtSmart de “look and feel” te geven die past bij onze ambities en de verwachtingen van onze illustratoren. Per 1 januari 2009 kun je de nieuwe site bewonderen. Vanaf dan ben je van harte welkom om een hernieuwd bezoek te brengen aan de site.

  Met vriendelijke groet,

  Hugo Bausch
  ArtSmart

 2. Op 24 mei, 2009 om 14:11 u., schreef Michiel:

  Nieuwe reacties op dit artikel kunnen worden geplaatst op Designia.nl:

  http://www.designia.nl/weblog/artsmart-beeldbank-zonder-fotos/

  Bij voorbaat dank,
  Michiel Nagtegaal
  http://www.designia.nl

  Designia is de verbeterde portfolio van Freelance Senior Designer / Illustrator / Grafisch vormgever Michiel Nagtegaal

Plaats een reactie

Met een * gemarkeerde invoervelden zijn nodig voor een goede verwerking

http://

MichielNagtegaal.nl is

…het persoonlijk weblog van freelance senior webdesigner, illustrator, grafisch vormgever en art director Michiel Nagtegaal over design, illustratie, spiritualiteit en andere dingen.

Michiel is beschikbaar voor design opdrachten

Bel : +31(0)6 43 49 1443 of
STUUR EEN E-MAIL >

Doorzoek het weblog

RSS feed van het weblog

Alle weblogartikelen meteen op uw eigen weblog of mobiel?

Follow me on twitter