Spirtuele waarheden voor 2010; over flow en inspiratie

Michiel_Nagtegaal_Design_Weblog_Spirtuele_Waarheden_2010_sky

Zo’n laatste week in 2009 is een mooi moment om terug, maar vooral ook vooruit te kijken. Mijn ideaalbeeld voor 2010 heb ik inmiddels goed voor ogen.

2009; Spiritueel, creatief en commercieel
Het jaar 2009 was een gespleten jaar. Voor mij althans.

De eerste helft stond vooral in het teken van spirituele en creatieve groei. Spiritueel vanwege het behalen van mijn Reiki Master en Tera Maj 1 graad. Creatieve groei uitte zich in heel veel leuke ideeën zoals Wormification, waar we in 2010 zeker meer van gaan laten zien. Het jaar 2009 was ook het jaar van het opzetten en uitbouwen van design webshop Frisvers.nl.

De eerste helft van 2009 smaakte ‘zoet’. Zoet omdat ik eindelijk de moed had om opdrachten (en dus geld) te weigeren. Of door te spelen naar collega freelancers. Daardoor werd de nodige vrije tijd vrijgemaakt. Vrije tijd smaakt zoet. Die vrije tijd heb ik toen goed besteed aan uitgebreid onderzoek naar wat ik het aller- allerliefste zou doen. Dat is nu kraakhelder. Namelijk illustraties en eigen werk, eigen schilderijen, eigen kunst te gaan maken. Dat is wat ik in 2010 veel verder wil gaan uitbouwen.

De tweede helft van 2009 stond in het teken van commercie en geld verdienen. Ik kreeg, net als in 2008, de mooie kans om KPN te helpen aan het ontwerp van de KPN.com website. Afgelopen donderdag was voorlopig mijn laatste dag op de Haagse KPN Webstudio. Een aangeboden contractverlenging heb ik beleefd en vooral ook met gemengde gevoelens geweigerd.

Circel van energie
Je kunt kiezen om te werken voor (nog méér) geld. Maar ik geloof dat als je activiteiten kiest waar je veel energie van krí­jgt, in plaats van dat ze energie bij je wegnemen, je er uiteindelijk méér energie voor terugkrijgt. Energie die vaak ook in andere vormen dan geld komt. Om die reden zijn veel muzikanten succesvol. Een publiek dat tijdens een concert vanwege jouw muziek helemaal uit haar dak gaat, geeft de energie direct terug aan de muzikant. Die er weer door wordt geïnspireerd om nieuwe muziek te maken. Dat weer wordt gekocht door het publiek. En zo blijft het circeltje rond.

Mijn motto: doe alleen wat je echt leuk vind en probeer de dingen die je geen energie geven, te vermijden.

Veel inspiratie
Misschien zijn er mensen die maanden vrije tijd vooral op de bank benutten, door te oefenen voor Couch Potato. Ik niet. Ongeveer twee weken heb ik nodig om het ‘schuldgevoel’ voor niet-werken los te laten. Dan begint de orkaan aan ideeën op gang te komen. Ik vind dat altijd iets bijzonders. Omdat ik in zo’n periode alleen maar doe waar ik écht enthousiast over ben, blijven de ideeën stromen. Alsof een klep in mijn hoofd wagenwijd openstaat. En omdat ik er zoveel energie van krijg, lig ik er soms zelfs wakker van. Of spring ik ‘s ochtends belachelijk vroeg uit mijn bed om mijn ideeën meteen uit te voeren. Soms zakt het overdag even een uurtje weg maar als ik dan even pauze neem en koffie in de keuken haal, popt de oplossing voor een probleem of een nieuw idee alweer op. En ren ik vervolgens weer terug naar mijn werkplek om het idee op te schrijven. Te bewaren voor later.

Geld is vooral vrijheid
De eerste helft van 2009 zat ik op die manier helemaal in mijn flow. De tweede helft van 2009 stond meer in het teken van het verder aanvullen van mijn financiële buffer. Niet omdat ik persé méér geld nodig had. Maar omdat ik wist dat mijn ideeën veel tijd kosten om uit te voeren. Tijd kost geld. Geld is vrijheid. Vrijheid om de ideeën weer te laten stromen en vooral om ook iets met al die verzamelde ideeën te doen.

Prioriteiten
2010 zou mij dus meer vrijheid moeten brengen. Er zijn nu zoveel ideeën die, na mijn persoonlijke testperiode van drie weken, nog steeds de moeite waard bleken, dat ik het nu lastig vind om te bepalen welk idee er eerst uitgewerkt moet worden. Ik heb erg de neiging om mijn plannen opnieuw uit te stellen. ‘Eerst het nuttige, daarna pas plezier maken’. Eigenlijk is het onzin. Alle tijd die je níet in je flow doorbrengt, is uitstel van geluk. En bovendien vaak gebaseerd op angst om ‘te weinig’ te hebben. Als je met passie doet wat je graag doet, zorgt het Universum er wel voor dat je krijgt wat je nodig hebt.

Dat is een mooie spirtuele afsluiting van 2009 en goed voornemen voor 2010.

geen reacties | Reageer

Plaats een reactie

Met een * gemarkeerde invoervelden zijn nodig voor een goede verwerking

http://

MichielNagtegaal.nl is

…het persoonlijk weblog van freelance senior webdesigner, illustrator, grafisch vormgever en art director Michiel Nagtegaal over design, illustratie, spiritualiteit en andere dingen.

Michiel is beschikbaar voor design opdrachten

Bel : +31(0)6 43 49 1443 of
STUUR EEN E-MAIL >

Doorzoek het weblog

RSS feed van het weblog

Alle weblogartikelen meteen op uw eigen weblog of mobiel?

Follow me on twitter